sunnuntai 31. elokuuta 2014

SCORAlicious! - Terveisiä kansainvälisen kattojärjestömme yleiskokouksesta + seksuaaliterveyssessioista

S.U.L.L.E.-projektia koordinoiva Suomen lääketieteen opiskelijoiden ulkoasiainvaliokunta FiMSIC kuuluu yhtenä jäsenjärjestönä IFMSA:han (International Federation of Medical Students' Associations). Tästä syystä järjestömme delegaatio saikin suunnata yli 800 lääketieteen opiskelijaa yli 100 eri maasta yhteen koonneeseen IFMSA:n yleiskokoukseen Taiwanin Taipeissa 5.-11.8. Mukana oli myös oma kansallinen S.U.L.L.E.-virkailijanne haistelemassa seksuaaliterveystyön kansainvälisiä tuulia.

Taiwanissa NORA osallistui siis IFMSA:n seksuaaliterveystyötä koordinoivan SCORA:n (Standing Committee on Sexual and Reproductive Health including HIV/AIDS) sessioihin, joissa keskusteltiin mm. maailman HIV-tilanteesta, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista sekä naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisystä. Ensimmäisessä yleiskokouksessaan NORA oli ensin hieman hukassa kaikenkarvaisten englanninkielisten akronyymejen viidakossa, mutta pääsi lopulta hyvin mukaan SCORA-riemuun. :)

IFMSA:n elokuisessa yleiskokouksessa päätettiin, että järjestön eri valiokuntien toiminta perustuu jatkossa kansainvälisesti koordinoituihin, eri osa-alueisiin keskittyviin ohjelmiin, joiden pohjalta voidaan vetää kansainvälisiä, kansallisia ja paikallisia projekteja ja tempauksia. Yleiskokouksessa päätettiin, että SCORA:n päätoiminta-alueet eli ohjelmat ovat 1) riittävä seksuaalikasvatus kaikille, 2) HIV/AIDS ja muut sukupuolitaudit, 3) seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus, 4) äitiysterveys ja oikeus turvalliseen aborttiin sekä 5) sukupuoleen perustuva väkivalta. S.U.L.L.E.-projekti ja muut FiMSIC:n seksuaaliterveystempaukset kattavat näistä toiminta-aloista kohdat 1,2 ja 3. Toki Suomessa ollaan etenkin kohtien 1 ja 4 suhteen jo hyvin pitkällä, mutta muilla aloilla työtä riittää edelleen.

Hallinnollisen puolen lisäksi NORA pääsi tutustumaan myös muiden maiden erilaisiin seksuaaliterveysprojekteihin. Todella monissa maissa pyörii S.U.L.L.E.-projektin kaltainen vertaiskasvatusprojekti. Sabluunat ovat pääsääntöisesti hyvin samanlaiset, opittavaa olisi lähinnä japanilaisten tarkasta evaluaatiosta (ennen tunteja ja tuntien jälkeen koululaisille jaettavat kyselyt ja niiden analysointi), tanskalaisten huikeasta kattavuudesta (kattavat lähes kaikki maan koulut) ja saksalaisten viiden päivän mittaisesta kansallisesta koulutuksesta. Mielenkiintoisia ideoita tarjosivat myös mm. chileläisten projektit, joiden puitteissa paikalliset lääketieteen opiskelijat keskustelevat koululaisten kanssa pornosta ja sen herättämistä mielikuvista sekä ylläpitävät anonyymiä facebook-pohjaista "kysy seksistä" -sivustoa.

SCORAngels - A heavenly gift to IFMSA!
Lisätietoa erilaisista IFMSA:n yleiskokouksessa käsitellyistä seksuaaliterveysaiheista sekä SCORA:n kansainvälisitä yhteistyökumppaneista löydät oheisten linkkien takaa.
http://www.ifmsa.org/Activities/Standing-Committees/Reproductive-Health-including-HIV-AIDS/SCORA-Blog SCORA:n blogi IFMSA:n nettisivuilla.
http://seta.fi/ Hyvää tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä sekä heidän oikeuksistaan suomen kielellä.
http://www.unaids.org/en/ HIV- ja AIDS-tietoa.
http://www.ipas.org/en.aspx Järjestö, jonka kanssa yhteistyössä SCORA ajaa maailmanlaajuisia oikeuksia turvalliseen aborttiin.